​​​​​​​

 
1. محاسبات انرژي و درصد تركيبات مواد مغذي برنامه غذايي شامل كربوهيدرات، چربي ، پروتئين و فيبر، بر مبناي مواد اوليه خام بوده و با استنتاج از جداول استانداردهاي تغذيه­ اي صورت گرفته است.
2.سهم کل انرژي مورد نیاز محاسبه شده بر اين اساس، ميانگين مجموع انرژي مواد غذایی دریافتی روزانه بر مبناي60-55 درصد از كربوهيدرات ها ،30-25 درصد از خانواده انواع روغن ها و چربي ها  و 15-10 درصد از منابع پروتئين و الباقی سایر ترکیبات و گروه های غذایی لازم و ضروری تشکیل شده  که برای فعاليت کارکنان  حدود 3800 تا 4500 كالري در روز پيش­بيني شده و در اين برنامه با اضافه كردن حدود 10 درصد به عنوان سطح اطمينان و افت مواد غذايي در نظر گرفته شده است. رعایت نسبت فوق ضروری بوده لذا با تدوین جداول نرم های غذایی و توجه به کنترل مصارف اقلام خوراک سبب ممانعت از بروز چاقی (به ویژه چاقی شکمی)اختلال گوارش، سستی و کبد چرب در تغذیه کارکنان اتفاق افتاده است؛ همچنین مصرف بیش از حد چربی ها که سبب گرفتگی عروق، اضافه وزن، سکته های قلبی، مغزی و... می شود نیز با تدوین نرم و اصلاح فرهنگ طبخ و مصرف بهینه کنترل گردیده است همچنین با توجه به قرارگیری سایت شهرک صبانور در ارتفاعات بیش از 2000 متری  لزوم توجه به اصول تغذیه سالم متناسب با ارتفاعات نیز پیش بینی گردیده است نیاز بیشتر به کربوهیدرات های ساده و مرکب، کاهش نرم روغن ها به دلیل هضم سخت تر چربی ها در ارتفاعات، پروتئین بالاتر در برنامه روزانه، توجه به سوخت و ساز بالا در ارتفاعات و مواد مغذی ضروری در حد امکان مراعات شده است.
3.تركيب مواد غذايي به گونه‎اي در نظر گرفته می‌شود که نيازمندي مواد مغذي اساسی روزانه شامل کربوهیدرات، پروتئين، چربی، فيبر، املاح، کلسیم، آهن، پتاسیم، فسفر و ویتامین­های گروه B،ویتامین A،C  انواع ویتامین های محلول در چربی ها و انواع ماکرو و میکرو ملوکول های ضروری و مورد نیاز فعالیت های روزانه کارکنان قابل تأمين باشد.
4.انرژي و مواد مورد نیاز روزانه کارکنان با در نظر گرفتن متابوليسم پايه و نيز خصوصيات جسمي ،فيزيولوژيكي، نوع ، فراواني ، ميزان و شدت فعاليت بدني و فعالیت های محوله براي هر يك از برنامه‎ها محاسبه می‌شود.
 
 

 
 
 
 
 
 
 

تنظیم برنامه غذایی روزانه کارکنان،  توسط  شرکت عمران گستر صبانور پس از بررسی فنی و کارشناسی توسط متخصصین تغذیه و  بر مبنای اصول علمی تغذیه، شامل کالری شماری، تنوع، تعادل، تناسب و هم چنین،  هم سو با عادات و فرهنگ غذایی اصیل ایرانی و ذائقه بومی و محلی کارکنان و آموزه های دین مبین اسلام و در راستای پیاده سازی الگوی تغذیه سالم با تائید واحد ایمنی و  بهداشت شرکت صبانور  تهیه و تنظیم می گردد به گونه ای که:
​​​​​​​

مبانی برنامه غذایی و تغذیه  شرکت  عمران گستر صبانور
​​​​​​​


اصول و الزمات برنامه غذایی
تهيه و تامين غذاي خوب و سالم مستلزم در اختيار داشتن مواد اوليه مرغوب با كيفيت مناسب مي باشد، لذاتوجه كيفي در تهيه مواد اوليه همچنين نظارت بر نحوه آماده سازي، فراوري و عمل آوري مواد غذايي نقش مؤثري در ارتقاي كيفيت غذا و تغذيه كاركنان زير مجموعه خواهد داشت.
تحقق اين مهم نيازمند توجه خاص به برنامه ريزي، انجام بازرسي و نظارت كمي و كيفي بر مواد اوليه و سايرفرايندهاي ذيربط در تامين تغذيه سالم خواهد بود، لذا در اين راستا بايستي از اطلاعات فني و عناصر تخصصي مناسب بهره گيري شود.
بومی سازی
بومی­سازی (محلی و منطقه­ای) برنامه غذایی با درنظرگرفتن نیازهای اساسی تغذیه کارکنان نتایج نظرسنجی های صورت پذیرفته از کارکنان شرکت و الگوی تغذیه سالم  منطقه ای و بومی با در نظر گرفتن مقدورات، منابع و اعتبارات پس از بررسی و تائید و تصویب در کمیته تغذیه شرکت در برنامه غذایی گنجانده شده و از  منابع محلی و منطقه ای تامین می گردد.
اهم ملاحظات در اجرای برنامه غذایی:
 اشاعه فرهنگ­سازی الگوی تغذیه سالم برای کارکنان
تامین و کنترل کیفیت اقلام غذایی با کیفیت مطلوب نظارت های مستمر بر مراحل عمل آوری؛ آماده سازی، و توزیع غذا
بررسی میزان رضایتمندی مصرف کنندگان از کمیت و کیفیت غذا از طریق انجام نظر سنجی های مستمر
تلاش برای حفظ آماده به کار بودن تجهیزات طبخ تغذیه و اهتمام در تجهیز بیشتر مراکز طبخ
پیش­بینی برنامه های غذایی برابر با فعالیت روزانه و میان وعده صبح و شب جهت حفظ توان جسمی
اجرا و توسعه آموزش­های تخصصی و مهارتی کارکنان آشپزخانه متناسب با مشاغل مربوط زیر نظر کارشناس تغذیه و مربی سازمان فنی و حرفه ای کشور
 طبخ و عمل آوری غذاها
جهت افزایش کیفیت طبخ و عمل آوری غذاها اقدامات زیر صورت گرفته است:
آموزش مستمر روش های صحیح طبخ غذا و همچنین رسپی صحیح انواع غذاهای متناسب  با برنامه غذایی
ترغیب به کباب پز، بخار پز، تفت دادن و طبخ با شعله کنترل شده به جای غوطه وری در روغن
آموزش بلنچ کردن مواد غذایی جهت کاهش جذب روغن و حفظ کیفیت مواد غذایی
برگزاری دوره های آموزشی آشپزی جهت آموزش روش های صحیح و به روز طبخ در راستای افزایش رضایتمندی به صورت فعال دایر می باشد.
بهره گیری از ظرفیت طبخ نان اماکن استاندارد طبخ  نان و توصیه به تامین نان با آرد سبوس دار  جهت ارتقای کیفیت نان و افزایش سطح سلامت پرسنل.
 
 
بومی سازی برنامه غذایی
فرهنگ غذایی ایران یکی از متنوع ترین و غنی ترین فرهنگ های غذایی جهان است که تاثیرات تاریخی، جغرافیایی و فرهنگی زیادی را در خود جای داده است؛فرهنگ غذایی ایران بر پایه استفاده از مواد اولیه محلی استوار است.
با پیشرفت آموزش ها و رویکرد های بهداشتی و تغذیه،الگوهای غذایی نیز تغییر یافته است.استفاده از مواد اولیه تازه و ارگانیک و تاکید بر تنوع غذایی به عنوان یک رویکرد در برنامه غذایی ابلاغی لحاظ شده است.
در راستای بومی سازی غذاها و افزایش میزان پذیرش و رضایت،منوهای غذایی با در نظر گرفتن تغذیه سالم و مورد پسند قرار گرفتن پرسنل و تحقق مبانی تغذیه در برنامه غذایی ابلاغی گنجانده شده است(بیشترین تاکید در بومی سازی حذف غذاهای دور از ذائقه بومی بوده
 
مواد اولیه
استفاده از مواد اولیه با کیفیت اولین قدم برای تهیه غذای سالم و ذائقه پسند است؛استفاده از مواد اولیه با کیفیت فواید متعددی برای سلامت و طعم غذا دارد لذا توجه به آموزش مسولین خرید در تحقق این مهم نقش والایی داشته است.
1.غذای سالم تر:مواد اولیه با کیفیت سرشار از مواد مغذی،ویتامین ها،مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها هستند که برای سلامتی بدن ضروری می باشند.این مواد مغذی به تقویت سیستم ایمنی بدن،مبارزه با بیماری ها و حفظ سلامت کلی بدن کمک می کنند.
2.طعم بهتر:مواد اولیه با کیفیت طعم و مزه بهتری نسبت به مواداولیه بی کیفیت دارند.
3.پخت و پز آسان تر:مواد اولیه با کیفیت به طور طبیعی خوشمزه ترهستند و نیاز به افزودن طعم دهنده های مصنوعی یا چاشنی های زیاد ندارند.این امر پخت و پز را آسان تر و لذت بخش تر می کند.
4.پایداری بیشتر:مواد اولیه با کیفیت،ماندگاری بیشتری نسبت به مواد اولیه بی کیفیت دارند به این معنی که غذاهای تهیه شده با این مواد به مدت طولانی تری تازه می مانند و طعم خود را از دست نمی دهند.
جهت تامین مواد مواد اولیه با کیفیت، از مراکز تامین متعدد نظارت به عمل آمده و پس از بررسی از جنبه های مختلف بهداشتی و بازرگانی با کیفیت ترین آن ها انتخاب و ابلاغ می گردد و مواد اولیه مورد نیاز از برندهایی تامین می شود که الزاما دارای پروانه بهداشتی،سیب سلامت،استاندارد ها و ایزو های لازم باشند.هم چنین لیست اقلام غذایی ممنوع توسط واحد بهداشت و ایمنی  تهیه شده و ممنوعیت استفاده از این اقلام در طبخ غذا متناوبا توصیه گردیده است.
 
سایر اقدامات اساسی در راستای بهبود تغذیه
الف)روغن ها:
1.ممنوعیت استفاده از روغن های جامد و هیدروژنه  ابلاغ گردیده و روغن های مایع با اسید چرب ترانس نزدیک به صفر جایگزین گردیده است.
2.در نظر گرفتن 60% روغن های مصرفی از روغن های مایع خوراکی و 40% روغن سرخ کردنی در راستای حذف اسیدهای چرب اشباع با طول زنجیره بالاتر در آنالیز غذایی صورت پذیرفته است.
3. توصیه به استفاده از روغن های غنی شده جهت تامین مقدار مورد نیاز روزانه ویتامین های محلول در چربی(همانند روغن های مایع خوراکی دارای ویتامین ای و دی )
4.متناسب سازی و اصلاح مقدار مصرفی انواع روغن در دستور پخت غذاهای ابلاغی و کاهش نرم مصرف روغن ها و ممنوعیت باز استفاده از روغن های سرخ کردنی در برنامه غذایی کارکنان
 
ب)آرد کامل:
         آرد کامل به دلیل دارا بودن سبوس ارزش غذایی بالایی دارد و حاوی پروتئین و ویتامین های مختلف از جمله ویتامین های گروه B می باشد.علاوه بر این سبوس دارای میزان قابل توجهی فیبر،آنتی اکسیدان ها و فیتوکیمیکال ها می باشد که به بهبود عملکرد بدن به ویژه سیستم ایمنی و دستگاه گوارش کمک شایانی می کند.
در این راستای پیرو پیگیری های مستمر و  متعدد تلاش بر  استفاده از آرد حداکثر 12% سبوس گیری شده مصوب و به مسئولین خرید جهت تهیه نان سالم از نانوایی های منطقه ابلاغ گردیده است و انشاا.... در نظر است تا در آینده نزدیک با راه اندازی واحد طبخ نان سبوس دار ضمن افزایش رضایتمندی مولفه های بهداشت و سلامت ارتقاء یابد.
ج)ویتامین ها و ریزمغذی ها:
         تنظیم برنامه غذایی بر دو اصل کلی تنوع و تعادل استوار است؛ این تنوع و تعادل علاوه پیشگیری از تکرار زیاد منوهای غذایی و افزایش میزان رضایتمندی افراد سبب تامین انواع ریزمغذی ها و درشت مغذی های مورد نیاز روزانه بدن می گردد. در همین راستا در تنظیم برنامه غذایی این اصول رعایت شده و با توجه به وعده های مختلف غذاها، همراه غذاها، میان وعده ها و چاشت های مختلف و متنوع در نظر گرفته شده است. و به طور کلی وعده های غذایی شرکت صبانور به شرح جدول ذیل می باشد.
صبحانه میان وعده صبح ناهار و همراه ناهارشام و همراه شام میان وعده شب

بهداشت مواد غذایی
بهداشت و ایمنی مواد غذایی مجموعه اقدامات و فعالیت هایی است که به منظور حفظ سلامت و ایمنی مصرف کنندگان از خطرات احتمالی ناشی از مواد غذایی انجام می شود؛  بهداشت و ایمنی مواد غذایی شامل مراحل مختلفی از قبیل تولید و فرآوری، نگهداری،حمل و نقل، طبخ، توزیع و مصرف مواد غذایی می باشد.
در همین راستا کارشناس و مشاور تغذیه و بهداشت مواد غذایی، سرپرست واحد آشپزخانه و واحد HSE در مراحل مختلف تولید نیز بازرسی ها و نظارت هایی را به فراخور زمان و برنامه جهت کنترل ها انجام می دهند.
حمل و نقل محصولات تولید شده که جهت حفظ سلامت نیاز به زنجیره سرد دارند صرفا توسط کامیون های یخچالدار استاندارد انجام می شود.
در راستای تامین زنجیره سرد،حفظ سلامت و افزایش ماندگاری محصولات سردخانه ای  به شدت مورد تاکید است.
همچنین جهت کنترل و پایش دمای سردخانه و جلوگیری از فساد مواد غذایی،سردخانه ها به ترموگراف مجهز شده که در بازه های زمانی  مختلف از شبانه روز دمای سردخانه ها را برای اپراتور نمایش می دهد. و مسول انبار موظف به ثبت مستمر دمای سردخانه ها می باشند.
فرهنگ سازی و آموزش مباحث تغذیه
در راستای آموزش و فرهنگ سازی تغذیه سالم مباحث تغذیه ای به صورت کاربردی در موضوعات مختلف تهیه و تدوین شده است که به تدریج جهت کاربران در قالب بسته های آموزشی ترویج خواهد گردید.
همچنین در راستای شفافیت، وظایف و شرح شغل کارکنان  نیز تدوین و جهت اجرای صحیح وظایف ابلاغ گردیده است.